Up
Down

Bńvan
Regi: Clara BodÚn

Biografi
Regi: Magnus Bńrtňs

La Viande + L'amour
Regi: Johanna Rubin

The Mill & the Cross
Regi: Lech Majewski

Myrlandet
Manus/regi: Jonas Selberg AugustsÚn

Poeten i elefanthuset
Regi: Anna Juhlin

Höstmannen
Regi: Jonas Selberg Augustsén

Your Mind is Bigger than all the Supermarkets in the World
Cecilia Neant Falk

Slåss
Regi: Clara Bodén

i tranornas land/en film om Chongming Island
Regi: Lisa Hagstrand

Sagan om penseln/La favola del Penello
Regi: Andreas Kassel

Trädälskaren
Regi: Jonas Selberg Augustsén

Processen
Regi: Jonas Selberg Augustsén

Historia
Regi: Mathew Moore

Jag tänker på mig själv - och vänstern
Regi: Maria Rydbrink Raud

Kalven och friheten
Regi: Jonas Selberg Augustsén

Getingen
Regi: Mårten Barkvall

Med kameran som tröst Del 2
Regi: Carl Johan De Geer

Zonen
Regi: Esaias Baitel

 

 

 

Hem


Under produktion
     
  Werther  
  Sverige, 1990, 90 min, 35 mm, färg, 1:1.66  
  Regi: Håkan Alexandersson  
     
     
  I Werther har romanen använts som det material en fiktiv filmare, Max Karlsson, kämpar med. 1700-talets svårmod finns på plats, i högsta grad, men parallellberättelsen från vår tid ger ursprunget en oväntad tvetydighet, och även stunder av stor komik. Max Karlsson hittar alla skådespelarna till sitt melodram - utom Lotte, den flicka som är föremål för två mäns kärlek.  

   
  I rollerna Tomas Norström, Lena Strömdahl, Gert Fylking, Ellen Lamm, Peter Kneip, Ulrika Hansson, Peter Sjöqvist, Göran Thorell, Jon Mellqvist, My Liljander, Irma Schultz, Pernilla Glaser, Nina Hols Ahlbom, Sophie Tolstoy  
  Regi Håkan Alexandersson  
  Manus Håkan Alexandersson, J.P. Ecker-mann, J.W. von Gœthe, Tomas Norström  
  Scenografi/ kostym, dekormålning Carl Johan De Geer  
  Verkställande producenter Freddy Olsson, Lisbeth Gabrielsson  
  Foto Christer Strandell  
  Ljud Ulf Mattmar  
  Klippning Thomas Täng  
  Musik Kjell Westling  
       
       
  Producerad av Alexandersson & De Geer Bildproduktion för Sveriges Television. Inpelad 1972. Visad i TV 1973 och repriserad många gånger därefter.  
       
 
 

1988 utrymdes det gamla gjuteriet på Västmannagatan. Filmbolaget flyttade till Ingemarsgatan vid Roslagstull. I närheten fanns en tom sjukhusbyggnad från 1800-talet där delar av N.O.A. hade gjorts. För Werther blev det en idealisk inspelningsplats.

"Den unge Werthers lidanden" är en roman av Goethe, skriven när han var helt ung, 1774. Boken är full av olycklig kärlek och av ett svårmod som för tankarna till Hamlet. Slagkraften hos romanen var enorm, och många unga män tog livet av sig. I andra upplagan var Goethe tvungen att göra tillägget "Sei ein Mann und folge ihm nicht nach" - var en man och gör inte som han.

I Werther har romanen använts som det material en fiktiv filmare, Max Karlsson, kämpar med. 1700-talets svårmod finns på plats, i högsta grad, men parallellberättelsen från vår tid ger ursprunget en oväntad tvetydighet, och även stunder av stor komik. Max Karlsson hittar alla skådespelarna till sitt melodram - utom Lotte, den flicka som är föremål för två mäns kärlek. Han har klänningen och peruken färdiga, och provfilmar en mängd flickor. Men då han hittar den rätta går ändå ingenting som han tänkt sig...

När vårt bisarra 1900-tal får spegla sig i 1700-talets mera rättframma grubbleri över tillvarons mening, ja då uppstår ett vemod så stort att vi inte kan göra annat än skratta åt det... eller dö ifrån det.