Up
Down

Bńvan
Regi: Clara BodÚn

Biografi
Regi: Magnus Bńrtňs

La Viande + L'amour
Regi: Johanna Rubin

The Mill & the Cross
Regi: Lech Majewski

Myrlandet
Manus/regi: Jonas Selberg AugustsÚn

Poeten i elefanthuset
Regi: Anna Juhlin

Höstmannen
Regi: Jonas Selberg Augustsén

Your Mind is Bigger than all the Supermarkets in the World
Cecilia Neant Falk

Slåss
Regi: Clara Bodén

i tranornas land/en film om Chongming Island
Regi: Lisa Hagstrand

Sagan om penseln/La favola del Penello
Regi: Andreas Kassel

Trädälskaren
Regi: Jonas Selberg Augustsén

Processen
Regi: Jonas Selberg Augustsén

Historia
Regi: Mathew Moore

Jag tänker på mig själv - och vänstern
Regi: Maria Rydbrink Raud

Kalven och friheten
Regi: Jonas Selberg Augustsén

Getingen
Regi: Mårten Barkvall

Med kameran som tröst Del 2
Regi: Carl Johan De Geer

Zonen
Regi: Esaias Baitel

 

 

 

Hem


Under produktion
     
  Tårtan  
  Sverige, 1973, 14x15 min, 16 mm, svartvit, 1:1.37  
  Regi: Håkan Alexandersson  
     
     
  De tre sjömännen (och bröderna) Janos, Frasse och Hilding går iland, och får av en ödets nyck äganderätten till ett bageri. Deras försök att driva detta problematiska småföretag slår inte alltid väl ut. De tröstar sig då med jamsessions på saxofon, klarinett och dragspel. När det skall bakas blir det mest fummel och kladd.  

   
  I rollerna Mats G. Bengtsson, Krister Broberg, Jan Lööf, Inez Svensson, Sonja Åkesson, Björn Gedda, Ingegärd Käll, Carl Johan De Geer, Henry Föll, Mårten Larsson, Jan Hannerz, Adam Inczedy-Gombos  
  Regi Håkan Alexandersson  
  Manus Håkan Alexandersson, Carl Johan De Geer och ensemblen  
  Scenografi Carl Johan De Geer  
  Foto Berndt Klyvare  
  Ljud Nils Olof Andersson  
  Musik Krister Broberg  
       
       
  Producerad av Alexandersson & De Geer Bildproduktion för Sveriges Television. Visad i TV 1973 och repriserad många gånger därefter.  
       
 
 

I början av 70-talet bombarderade Alexandersson och De Geer televisionen med förslag till deckare, agenthistorier, musikaler och barnserier. Ett enda av dessa förslag blev antaget, barnserien Tårtan. Den blev legendarisk, och tvingade svenskarna att välja sida. Många vuxna blev illa berörda; andra gjorde vad som helst för att inte missa ett avsnitt (det var långt före videons tid).

De tre sjömännen (och bröderna) Janos, Frasse och Hilding går iland, och får av en ödets nyck äganderätten till ett bageri. Deras försök att driva detta problematiska småföretag slår inte alltid väl ut. De tröstar sig då med jamsessions på saxofon, klarinett och dragspel. När det skall bakas blir det mest fummel och kladd. De tre bröderna är mycket olika; den förste är en dominant besserwisser, den andre är långsam och godhjärtad, den tredje söker ivrigt efter livets mening. Tillsammans skapar de äventyr som ibland är parodiska miniatyrer av världsdramatiken, från Faust till operett, ibland komiskt kongeniala skildringar av svårigheten att leva.

Försäljningen i butiken, oftast skött av storebror Janos, präglas av missförstånd och svikna förhoppningar från båda sidorna av disken. Kärleken till små och stora djur passar också dåligt i en bagerimiljö.Till slut ingriper hälsovårdsnämnden. "Jag har mina befogenheter", som inspektör Blom säger. En replik som sedan har återanvänts i många av de senare filmproduktionerna.

 
     

 
  Sveriges Television
www.svt.se
 

DVD Distribution
Folkets Bio
www.folketsbio.se