Up
Down

Bvan
Regi: Clara Bodn

Biografi
Regi: Magnus Brts

La Viande + L'amour
Regi: Johanna Rubin

The Mill & the Cross
Regi: Lech Majewski

Myrlandet
Manus/regi: Jonas Selberg Augustsn

Poeten i elefanthuset
Regi: Anna Juhlin

Höstmannen
Regi: Jonas Selberg Augustsén

Your Mind is Bigger than all the Supermarkets in the World
Cecilia Neant Falk

Slåss
Regi: Clara Bodén

i tranornas land/en film om Chongming Island
Regi: Lisa Hagstrand

Sagan om penseln/La favola del Penello
Regi: Andreas Kassel

Trädälskaren
Regi: Jonas Selberg Augustsén

Processen
Regi: Jonas Selberg Augustsén

Historia
Regi: Mathew Moore

Jag tänker på mig själv - och vänstern
Regi: Maria Rydbrink Raud

Kalven och friheten
Regi: Jonas Selberg Augustsén

Getingen
Regi: Mårten Barkvall

Med kameran som tröst Del 2
Regi: Carl Johan De Geer

Zonen
Regi: Esaias Baitel

 

 

 

Hem


Under produktion





 

Om Bokomotiv | Kontakt

Håkan Alexandersson

Håkan Alexandersson föddes 1940. De första outplånliga minnesbilderna från filmens värld härrör sig från ståplatserna - de fanns sådana till lägre pris - på Stockholmsbion i Mariestad. "Där såg jag ´Barnen från Frostmofjället´ precis efter kriget. Helt oförglömlig... och sen var det förståss lejonet, MGM:s rytande lejon."

Sedermera började han teckna, fotografera och spela musik. Han erörade trumsetet med dess vispar, trumstockar och kaggar.

"Det var jazz som gällde. Den 16:e mars 1956 var en svart dag. Då dog Charlie Parker. En kväll några år senare var jag på Nalen. In på scenen kom Sonny Rollins och bakom Egil Johansens trummor satte sig Pete La Roca. Efter den kvällen insåg jag att jag aldrig blir en riktig trummis."

Dock spelade Håkan vidare. Bland annat i dansbandet Öbergs under en upplevelserik Norrlandsturné. "Jag sökte och kom in på Konstfack. Eftersom dom naturligtvis placerade folk i bokstavsordning hamnade jag bredvid en viss Carl Johan De Geer."

Under mer än tio år plågades Håkan av cancer. Trots sjukdomen så regisserade han varje år en film som alltid hade sin premiär på Göteborg Film Festival. Håkan fanns också alltid med på plats i Göteborg.

2004 hade Mannen på gatan, med Håkan själv i huvudrollen, premiär i Göteborg. Nu var Håkan för sjuk för att själv vara på plats, och han avled under våren.

Men Håkans verk lever kvar och under Göteborg Film Festival 2005 hade en kortfilm byggd på Håkans roman "Magister Hoffman" sin urpremiär. Boken hade givits ut postumt på Vertigo förlag. I samband med festivalen gav Filmkonst också ut en bok med samlade texter av Håkan Alexandersson (www.filmfestival.org).

Filmografi

Rollista:
2004, Mannen på gatan
1995, Buljong
1991, Blå dunster (konstapeln)
1988, Tills elden släcks
1980, " Lyckliga vi ..." (kunden)
1979, Kristoffers hus (man på redaktionsfesten)
1972, Du gamla, du fria (Håkan)

Regi:
2004, Mannen på gatan
2003, Grötmyndigheten
2002, "Scheisse!"
2001, Hilding (en coda)
2001, Evert
2000, Vera och nermannen
1999, Åteln igen
1998, Ett besök
1997, Under jorden
1997, SekelSlutInteriör
1996, Ärende: Kvinnor i politiken
1996, Samma morgon. Samma afton
1996, Psy. & Pat.
1995, Åtelns röst
1995, Åtelns motsats
1995, Åtelns död
1995, Mannen utan ben i den Europeiska Unionen
1995, 4xåteln
1993, A till B
1992, Hammar
1991, Rabarber, Rabarber, Rabarber
1991, Svensk film och svenskt ideal
1990, Werther
1989, Bakverk och Ande
1988, Missionärerna
1988, Tills elden släcks
1987, Calle Schewens' Vals
1987, Nils Olof Andersson
1987, Råttresan
1987, Res aldrig...
1987, Res aldrig på enkel biljett
1987, Spårvagn till havet
1986, Den perforerade epoken
1985, Tvätten
1983, Privatdetektiven Kant
1975, Vad ska Joel göra?
1974, Doktor Krall
1973, Tårtan
1971, En gasfilm
1959, Diger

Manus:
2004, Mannen på gatan
2003, Grötmyndigheten
2002, "Scheisse!"
2001, Hilding (en coda)
2001, Evert
2000, Vera och nermannen
1999, Åteln igen
1998, Ett besök
1997, Under jorden
1997, SekelSlutInteriör
1996, Ärende: Kvinnor i politiken
1996, Psy. & Pat.
1995, Åtelns motsats
1993, A till B
1992, Hammar
1991, Rabarber, Rabarber, Rabarber
1991, Svensk film och svenskt ideal
1990, Werther
1989, Bakverk och Ande
1988, Missionärerna
1988, Tills elden släcks
1987, Nils Olof Andersson
1987, Råttresan
1987, Spårvagn till havet
1986, Den perforerade epoken
1985, Tvätten
1983, Privatdetektiven Kant
1980, Den ljuva tiden
1974, Doktor Krall
1973, Tårtan
1959, Diger

Producent:
2004, Mannen på gatan
2003, Grötmyndigheten
2002, "Scheisse!"
2001, Hilding (en coda)
2001, Evert
2000, Vera och nermannen
1999, Åteln igen
1998, Ett besök
1997, Under jorden
1997, SekelSlutInteriör
1996, Ärende: Kvinnor i politiken
1996, Samma morgon. Samma afton
1996, Psy. & Pat.
1995, Åtelns motsats
1995, Åtelns röst
1995, Åtelns död
1995, Mannen utan ben i den Europeiska Unionen
1993, A till B
1991, Rabarber, Rabarber, Rabarber
1991, Svensk film och svenskt ideal
1988, Tills elden släcks
1987, Calle Schewens' Vals
1987, Nils Olof Andersson
1987, Råttresan
1987, Spårvagn till havet
1986, Den perforerade epoken
1986, Pelargonens lockande lukt
1985, Tvätten
1983, Privatdetektiven Kant
1980, Den ljuva tiden
1974, Doktor Krall
1973, Tårtan
1959, Diger

Foto:
1988, Tills elden släcks
1977, Mamma pappa barn
1959, Diger

Scenograf:
1986, Den perforerade epoken
1985, Tvätten
1979, Stortjuven
1977, Tabu

Klippning:
1996, Ärende: Kvinnor i politiken
1991, Svensk film och svenskt ideal
1988, Tills elden släcks
1987, Råttresan
1986, Den perforerade epoken
1985, Tvätten
1959, Diger

Ljudtekniker:
1980, Den ljuva tiden
1972, King
1971, En herrgårdsshow

Scenario:
1979, En kärleks sommar

Speaker:
1997, SekelSlutInteriör
1995, Åtelns död
1987, Råttresan